sobota 1. prosince 2007

jak ubalit brko :))

Joint. Brko. Klacek. Špek. O co jde, ví dnes děti na středních i základních školách. Dokonce znají i názvy jiných vecí. Popíšeme si ale výrobu této zajímavé věcičky, jakou dozajista je. Sejde-li se více lidí s jediným úmyslem - odlepit se od země - stává se výroba jointu div ne zlatým hřebem večera. Lidé jsou seskupení kolem toho, kdo má nádobíčko v ruce a zbožně sledují, jak se joint vyrábí.
Výroba je jednoduchá, stačí papírek, do kterého se zabalí stuff, něco, z čeho se vyrobí filtr, obvykle vizitka, obal od cigaret, filtr z cigarety nebo část krabičky, ve které byly papírky. Dále ješte nějakého šikovného chlapíka, kdo to ubalí a něco, co se ubalí.
výroba filtruFiltr u jointa neslouží jako u cigaret k filtrování kouře, ale má spíš funkci chladiče a něčeho, za co se joint drží. Filtr se dá vyrobit z jakéhokoliv tvrdšího papíru, který se po srolování sám od sebe nevrátí do puvodní polohy. Má tvar obdélníku, jehož délka i šížka je libovolná, délka závisí na druhu kuřáků (čím vetší kuřák, tím kratší potřebuje filtr), šířka závisí na velikosti jointu, který má být vyroben a vyhulen. Speiální filtry jsou k dostání i ve vybraných hospodách a trafikách pod názvem Phill-try. To je bloček papírků s perforací, aby se dobře odtrhávaly (podobně jako hajzlpapír) a na každém kousku je nakreslen konopný list. Takové filtry určitě pozvednou i estetickou podobu jointu. Připravený papírek pro filtr potom srolujeme do úzké trubičky. Znalci před tím doporučují protáhnout papírek mezi zuby, bude se potom lépe rolovat.
příprava papírkuVelikost papírku závisí na množství stuffu, který hodláme k výrobě jointu použít. Můžeme použít malé papírky, tzv. šedesátky, nebo velké, tzv. stovky. Oba druhy jsou k dostání v trafikách pod názvem Cigaretové papírky. V případě, že nám to nestačí, můžeme papírky kombinovat lepením k sobě, ať už do tvaru písmene T, L nebo II. Pro dosažení nejlepší estetické i chuťové kvality je nejlepší tvar lichoběžníku.
skládání dílů
Nyní už tedy máme připraven filtr, máme i papírek, do kterého budeme balit, snad máme i nějaký ten stuff. Vezmeme filtr a položíme ho na pravý nebo levý okraj papírku, podle toho, jsme-li leváci nebo praváci. Papírek máme položen tak, aby byl olíznutelnou stranou nahoru a dále od nás. Vedle filtru nyní nasypeme materiál, ze kterého má joint být sestaven. Pro lepší chuť je dobré stuff smíchat s tabákem z cigarety nebo s obyčejným tabákem, který je k dostání v trafice pod názvy Samson, Drum a jiné, obecně tabák. Stuff smíchaný s tabákem také lépe hoří. Není dobré používat silný tabák, pak se ztrácí chuť stuffu, o který jde. Je třeba používat tabák co nejslabší. Jsme-li zručnejší, držíme polotovar v jedné ruce tak, že palcem a ukazováčkem jedné ruky držíme filtr s papírkem a zbylými prsty papírek podpíráme a druhou rukou sypeme obsah na papírek, nejsme-li dost zruční, můžeme mít papírek položen na stole nebo něčem jiném.
rolováníNyní tedy už máme na papírku filtr i stuff, zbývá tedy jointa ubalit. Uchopíme polotovar do obou rukou a trochu palcemi uvalíme. Papírek potom zarolujeme, olízneme část k tomu určenou a přilepíme na zbytek. Pozor, není dobré okamžitě joint uzavřít, konec, který leží proti filtru, necháme otevřený, abychom mohli eventuelně trochu stuffu dosypat nebo abychom mohli vnitřek upěchovat (třeba propiskou nebo cigaretou). Aby byl joint co nejúčinnejší, je dobré, pokud je papírek kolem stuffu omotán pouze jednou, pak se spaluje a vdechuje méně papíru a více stuffu.
uzavření
Joint je nyní skoro hotov. Držíme ho v ruce ve vertikální (svislé) poloze, filtrem dolu. Ješte zbývá uzavřít vršek. Tam papírek trochu zmačkáme a zakroutíme. Jointem je dobré také trochu zatřepat ze strany na starnu, tím se obsah dostane blíže k filtru, kde nezůstane mezera negativně ovlivňující hoření a estetickou podobu jointa. Máme-li po ruce oheň, může začít akce. Často lidé provolávají slávu baliteli a je-li opravdu schopný, vyhazují ho nad hlavy. Poté už se na nic nečeká a začíná se hulit.
upálení konceKaždý joint by měl mít po ubalení mírně trychtýřovitý tvar, to už ale záleží na zkušenostech a zrucnosti balitele.Zakroucený konec jointu je třeba před samotnou aplikací upálit. Opět z toho důvodu, abychom nevdechovali přílišné množství takového svinstva, jakým je spálený papír. Upalování jointu bývá spjato s jeho rozdýcháním, takže se jedná z rituálního hlediska o opravdu důležitou věc, které by se měl zhostit někdo zkušený, nejčastěji balitel nebo majitel stuffu. Je-li naplánováno více kousků a všichni jsou na rozdýchání dost zkušení, mohou se všichni postupně vystřídat.
Toto všechno o Jointu sem našela na http://www.webpark.cz/ganjaworld/joint.htm

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

super xD už sem se to konečně naučila ubalit pořádný brko

Anonymní řekl(a)...

Chtelo by to k tomu jeste nejaky video =D